Intenties in de website schrijven
Als ik een blog schrijf voor een klant, dan interview ik hem waarover het moet gaan en welke intentie de klant heeft met het blog. Of ik stel dezelfde vragen in een intakeformulier, waar de klant in mag spuien. Daarna ga ik aan de slag, de klant leest het resultaat en na wat afstemming is het blog klaar voor publicatie. Appeltje-eitje zogezegd.
Het hart van het bedrijf in woorden
Heel anders gaat het in het Bezielde Webteksten Traject. Bij dit traject is het belangrijk het hart van het bedrijf in de teksten te vangen. Mijn klanten zijn meestal zelf het hart van hun bedrijf. Dat betekent dat ik mijn klant zelf ook aan het werk zet. Ik wil hun intenties in de website schrijven.
Heldere vragen stellen
Wil je de wet van aantrekking ten volle benutten, dan moet je helderheid creëren. Wie ben je? Wat doe je? Waarom doe je wat je doet? Wat heeft jouw klant daaraan? Wie is je ideale klant? En hoe vertaal je wat je aanbiedt naar de pijn van je ideale klant? Zomaar wat vragen die voorbijkomen als je je intenties in de website schrijft.
Stap uit de gewenste antwoorden
Het belangrijkste vind ik dat mijn klant uit de ‘gewenste’ antwoorden stapt en echt kijkt wat hem onderscheidt van anderen, en hoe dit in zijn dienstenaanbod terugkomt. Daarmee bedoel ik dat je niet invult dat je als coach betrouwbaar bent omdat je denkt dat de klant dat wil horen, maar invult dat je betrouwbaar bent omdat dat is wat jij wilt brengen en omdat dat is wat jou anders maakt.
Kijk wat jou uniek maakt
Helaas is betrouwbaarheid een containerbegrip – iedere zichzelf respecterende dienstverlener of coach zegt het van zichzelf – waardoor betrouwbaarheid je niet onderscheidend genoeg maakt. Mijn klant vraag ik dan opnieuw te kijken naar zijn toegevoegde waarde. Wat maakt hem anders en waaraan merkt zijn klant dat?
Verdieping vraagt tijd
Laatst resulteerde dit in de situatie dat mijn klant vlak voor onze afspraak erachter kwam dat ze niet in één avond klaar was met mijn vragen. Ze had meer tijd nodig om na te denken en zich te bezinnen op wat ze echt over zichzelf wilde delen. Ik vermoedde al zoiets omdat de ingevulde vragenlijst op zich liet wachten. Later vertelde ze me dat haar verwachting was dat ik de vragen zou gebruiken voor een interview, zodat ze de antwoorden pas in de sessie met mij hoefde te geven. Nou, nee dus. Verdieping komt uit jezelf.
Fans creëren met wie je bent
Als je congruent bent in wat je zegt te zijn en wat je aanbiedt, krijg je fans. Er zit veel meer in mensen dan ze zelf denken. Als je naar het niveau diep van binnen durft te gaan en dat laat zien, krijg je klanten die met jou willen werken omdat jij het bent. Je bent echt, je bent authentiek, en bovenal ben je uniek.
Mensen verlangen naar het resultaat
Als je vervolgens kijkt hoe wie jij bent verbonden is aan de dienst die je aanbiedt, kun je je toegevoegde waarde veel beter beschrijven voor je klant. Je ziet zelf welk resultaat je klanten biedt als antwoord op de pijn die je klant voelt. Dat is wat je beschrijft. Niet de methode waarmee je het bereikt. Het gevolg is dat bepaalde mensen verlangen naar het resultaat van jouw dienst en je inhuren. Andere mensen voelen dat niet, dat is geen ramp. Zij zijn je klant niet.
Intenties zetten in woorden
Dat je de keuze moet maken je authentieke zelf te verbinden met je product, heb ik zelf ook al doende geleerd. Intenties zetten op wat je wilt bereiken, is mijn ding. The Spirit of Words staat voor intenties zetten in woorden, vanuit het gevoel wie jij wilt zijn, wat je wilt brengen en aan wie je dit aanbiedt. Spreek jij je duidelijk uit, en onderzoek je of dit is wat je ten diepste wilt, dan kan de wet van aantrekking zijn werk doen voor jou.
Intenties in de website schrijven
Eerst worstelde ik met het idee rondom intenties. Leuk dat ik er iets mee heb, maar het is niet zakelijk genoeg, misschien wel te zweverig, en hoe vertaal ik dat naar de rest van mijn diensten? Ik besloot intenties zetten strikt te reserveren voor de intentieavonden. Later realiseerde ik me dat elke folder, elke blog, elke webtekst die ik schrijf bijdraagt aan de intentie van mijn klant door de vragen die ik stel. Wie ben jij? Wie is je ideale klant? Welk resultaat breng jij je ideale klant? Wat wil je ermee bereiken? De antwoorden zijn stuk voor stuk intenties van mijn klant.
Mijn ideale klant
Nu bereik ik het niveau dat mijn klanten tegen mij zeggen dat ze graag met mij werken, omdat ik ze aan het denken zet over wat ze willen bereiken. Omdat ik kansen zie die ze zelf nog niet zo scherp voor ogen zagen, maar die wel meer boven komen door mijn manier van vragen stellen. Intenties schrijven in de tekst geeft focus op wat ze willen bereiken. Zij zetten stappen met hun bezielde webtekst, folder of blog en dat maakt mij blij.
Liane Baltus