Hoe succesvol mag jij zijn van jezelf?
Als het onderwerp succes drie keer ter sprake komt, in gesprekken met verschillende mensen, dan gaat er bij mij een lichtje op. Ik vroeg mezelf af: Hoe succesvol mag ik zijn van mezelf? Wanneer ben ik in mijn eigen ogen succesvol? De vraag voor jou in dit blog is natuurlijk: Hoe succesvol mag jij zijn van jezelf?
Succes gemeten aan geld
Hoe meet je succes? Neem mijn boek ‘Het derde verbond’. Als ik het aan een buitenstaander overlaat, dan moet ik mijn succes meten aan het aantal verkochte boeken. Als ik het royalty bedrag voor mijn boek had gekregen voor het aantal keer dat mensen aan mij vroegen: ‘Hoeveel heb je er verkocht?’, dan was ik nu schathemeltje rijk geweest.
Succes gemeten aan andere factoren
Dat het boek ruim 4 sterren krijgt op een site als Hebban en op Bol, dat was leuk, maar mensen wilden liever weten hoeveel er dan verkocht waren. Dat het spannend was een verhaal de wereld in te zetten, dat een alternatieve werkelijkheid bevatte, en dat ik daarmee mezelf kwetsbaar opstelde, dat was prima, maar kwam er al een tweede druk? Dat de mensen die de moeite namen het te lezen mij regelmatig vragen wanneer het volgende boek komt, omdat ze door willen lezen, was fijn voor mij, maar in de ogen van velen niet het punt dat mijn succes mat. Dat zag ik anders.
Hoe succesvol mag ik zijn van mezelf?
Voor mij is mijn boek juist succesvol omdat ik het gedurfd heb het uit te brengen, omdat ik het geweldig vind dat zovelen het 4 of 5 sterren gaven, en omdat er nog steeds aan mij gevraagd wordt: ‘En hoe gaat het nu verder?’. Ondanks dat het boek een afgerond verhaal bevat, blijven mensen nieuwsgierig naar Helena en Mika. En ook al vind ik dit nog steeds, ik kreeg ook een ander inzicht uit het gesprek met de vraag: Hoe succesvol mag jij zijn van jezelf?
Mezelf klein houden
Geld deed er niet toe in mijn beleving. Ik had geen inzicht in het aantal verkochte boeken – dat heeft de uitgeverij – en ik had geen illusie dat ik met mijn debuut de bestsellertop zou bestormen. Daar ging het fout. Ik hield mezelf klein omdat ik me niet kon voorstellen dat mijn boek een bestseller zou worden. Dus focuste ik mijn aandacht op al die andere factoren – die ook waardevol zijn – en schakelde ik het idee dat ik veel geld zou verdienen met schrijven uit. Waar je aandacht naartoe gaat, is wat je krijgt. Dus ik kreeg mijn succes, binnen mijn eigen beperkende voorwaarden. Precies zoveel succes als ik aankon.
De torpedo deed zijn werk
Waarschijnlijk had ik niet geweten hoe ik met al die aandacht – want dat volgt als je een bestseller schrijft – om zou zijn gegaan. Belangrijker is dat er daarnaast genoeg beperkende overtuigingen waren die de uitkomst van dat wat ik als kind al graag wilde – verhalen schrijven – met precisie succesvol torpedeerden.
Wie zit er nu te wachten op wat ik schrijf?
Stil kind, spreken is zilver, zwijgen is goud. Je moet je plaats kennen. Niemand is geïnteresseerd in jouw verhalen. Je hebt een fantasie – en humor – die niemand kan volgen. Zomaar wat uitspraken die ik als kind van volwassenen om me heen hoorde. Neem daarbij dat ik na het faillissement van mijn ouders de overtuiging aannam dat veel geld hebben gevaarlijk is, omdat er dan enge mannen – lees deurwaarders die mijn moeder bedreigden – aan de deur verschijnen als het mis gaat met geld en mijn formule voor hoe succesvol ik mag zijn met schrijven is een feit. Het antwoord is: Geen bestseller.
Schrijven is nu eenmaal een armlastig beroep
Nu kun je denken dat dit voor iedere schrijver geldt. Schrijven is nu eenmaal een armlastig beroep, er zijn maar weinig mensen die de top halen en veel geld verdienen, wees reëel en zoek een andere manier om in je onderhoud te voorzien. Klopt, en ook dit zijn overtuigingen die ik mezelf heb voorgehouden die mijn succes torpederen. En ook deze overtuigingen houden andere mensen klein die hun verhalen willen delen. Er zijn namelijk ook mensen die bestseller na bestseller schrijven voor wie dit niet geldt. Daar zitten echt auteurs bij die geen literaire hoogstandjes produceren, maar wel boeken schrijven die door een groot publiek graag gelezen worden. En waarom zou jij – of ik – niet bij die auteurs kunnen horen? Of bij de literaire schrijvers, als dat je ambitie is?
Een andere uitkomst is mogelijk
Mooi hoe gesprekken over succesvol zijn mij een spiegel voorhouden over mijn eigen overtuigingen rondom mijn boek. Ik ga ze een voor een tackelen door er een andere intentie over in mijn overtuigingensysteem te zetten. Is mijn volgende boek dan gelijk een bestseller? Misschien, misschien ook niet. Ik sluit het in ieder geval niet meer uit, waarmee een andere uitkomst mogelijk is.
Hoe succesvol mag jij zijn van jezelf?
Dit is natuurlijk een voorbeeld over mijzelf. Jij vertelt jouw eigen verhaal tegen jezelf. En bepaalt daarmee hoe succesvol jij bent. Er is – helaas – niemand naar wie je kunt wijzen, jij bent verantwoordelijk voor je eigen succes. Als jij jezelf iets anders wilt vertellen omdat jouw situatie nu eenmaal… de omstandigheden… je afhankelijk bent van… ga je gang. Weet dat dit ook onderdeel is van een verhaal. Als je blijft doen wat je deed, krijg je meer van hetzelfde.
Intentieavond ‘Succesvol zijn’
Leuk is dat ik besloten heb een intentieavond te wijden aan het thema ‘Succesvol zijn’. Die avond gaan we aan het werk met de vraag: Hoe succesvol mag jij zijn van jezelf? Waar hou jij jezelf tegen? Als je dat weet, kun je de – dan niet meer lastige – eerste stap naar een andere uitkomst zetten. Jij bent succesvol. Voel het en zet die eerste stap ernaartoe.
Liane Baltus