Zwemmen in je geld
Wie heeft er als kind niet van gedroomd? Zwemmen in je geld. Want zeg nu zelf, als een eend in zijn geldpakhuis kan zwemmen in de Donald Duck, dan kun je dat als mens toch ook?
Alles is mogelijk
Voor een kind is de sky de limiet. Alles kan en alles is mogelijk. Maar wat doen ouders? Ze vertellen hun kind dat Donald Duck een verzonnen figuur is, het is niet echt. Daarmee is voor hen de kous af.
We voeden kinderen op met overtuigingen
Waar veel ouders zich niet bewust van zijn is dat je je kind een hoop overtuigingen inprent als je hem of haar elke week de Donald Duck laat lezen:
- Wie rijk is, wil altijd meer
- Wie rijk is, betaalt een schijntje aan mensen die voor hem werken
- Wie rijk is, is geobserdeerd door geld
- Wie arm is, moet hard werken voor zijn geld
- Geld is niet belangrijk, relaties en familie wel, tenzij je rijk bent
- Sommige mensen hebben gewoonweg altijd geluk
- Armoedzaaiers blijven arm, no matter what
Met de paplepel ingegoten grapjes
Natuurlijk staat er in de Donald Duck een verzonnen verhaal, maar wel gebaseerd op overtuigingen die gangbaar zijn in onze maatschappij. We houden deze overtuigingen in stand door er op deze manier over te schrijven. We voeden letterlijk onze kinderen ermee op en lachen erom.
Donald Duck houdt ons een spiegel voor
Begrijp me goed, ik ben dol op de Donald Duck. Nergens staat zo goed beschreven wat we onderhuids allemaal meedragen aan overtuigingen over geld en hard werken. Je wilt niet weten hoeveel ik er ondertussen in mezelf ben tegengekomen.
Voor je hersenen is alles waar
Het punt is dat we ons er helemaal niet zo van bewust zijn hoe we echt diep vanbinnen denken over geld en hoe we die overtuigingen voeden. Het punt is ook dat je hersenen geen onderscheid kunnen maken tussen wat waar is en wat fantasie. Daarom is visualisatie zo krachtig.
Op zoek naar bevestiging
Onze hersenen zijn zelfs heel welwillend. Als je er een overtuiging instopt, dan gaan ze op zoek naar bevestiging in de buitenwereld dat het klopt. Het merendeel van wat we om ons heen zien, valt ons niet op. Onbewust schiften we uit alle prikkels alleen datgene wat relevant lijkt.
Train je hersenen bewust
Niet voor niets zijn al die conspiracy theorieën populair. Er is altijd bewijs dat wat je gelooft klopt. In politiejargon heet dat tunnelvisie. We hebben er allemaal in meer of mindere mate last van, omdat je hersens nu eenmaal zo werken. En als je dat weet, dan kun je het dus ook gebruiken om je hersenen bewust te trainen datgene door te laten wat jij wel wilt.
Haal jouw overtuigingen boven water
Beantwoord nu eens de volgende vragen:
1. Kun jij de naam noemen van tenminste één rijk mens die geobserdeerd is door geld?
2. Kun jij de naam noemen van tenminste één persoon die hard moet werken voor zijn geld?
3. Vraag jezelf eens af wat je werkelijk van die mensen vindt?
Bewondering of ongemak?
Het antwoord op de laatste vraag geeft je heel veel informatie over overtuigingen die in jou leven als je het hebt over geld.
Voel je bewondering voor de persoon die zo hard werkt, dan werk je waarschijnlijk zelf ook hard. Of vind je dat je dat moet doen.
Voel je je ongemakkelijk of zelfs afkeer als je denkt dat iemand alles doet voor geld, tja, hoe ver ga je dan zelf voor geld, voordat deze overtuiging je stopt?
Overtuigingen werken tot op zeker hoogte prima
Jouw overtuigingen over geld maken het verschil of er veel of weinig op je bankrekening staat. Ze bepalen hoeveel je mag verdienen, waarmee en hoe hard je ervoor moet werken. En dat is prima, zolang je tevreden bent met wat je hebt.
Wil je groeien, dan moet je verder kijken in jezelf
Wil je echter groeien en merk je dat jouw groei stagneert, dan moet je kijken naar deze overtuigingen. Denk er echter wel aan dat jouw blik op de wereld voor jou vanzelfsprekend is. Het is niet voor niets dat twee paar ogen meer zien dan één. Je hebt anderen nodig om je diepste overtuigingen te ontdekken.
Acht paar ogen zien meer dan één paar
Ik wens je veel succes met je geld overtuigingen. Zodat jij ook kunt zwemmen in je geld. En denk je nu, ja, ik wil kijken naar mijn geldverhaal, maar hoe doe ik dat? Kom dan eens naar de Mastermind Intentie in Kleur met het thema Geld en Overvloed. Of stap in in de 90 dagen Intentie Focusgroep voor een vliegwiel in groei.
Ik wens je veel plezier als je de volgende keer de Donald Duck leest.
Liane
Wil jij met jouw overtuigingen aan de gang in de Mastermind Intentie in Kleur – Geld en Overvloed? Op dinsdag 25 februari is de volgende. Klik op de onderstaande knop om jouw plek te reserveren.
Wil jij met jouw overtuigingen aan de gang? Dat kan in de 90 dagen Intentie Focusgroep. Klik op de onderstaande knop voor meer informatie.