Inspireer jij jezelf?
Vanmorgen kreeg ik de vraag ‘Wie inspireer jij?’ van een businesscoach die ik al langer volg. Intrigerende vraag. Zeker toen ik me afvroeg of ik mezelf inspireer?
Het antwoord op de vraag
Gelukkig kan ik de vraag met ‘Ja’ beantwoorden. Ik mediteer elke ochtend, schrijf elke ochtend en volg de acties die dan in me opkomen. Wat ook gebeurt is dat ik in gesprekken met mensen ineens verbanden leg, die ik eerder nog niet zo gezien had. Dan teken ik op een houtje-touwtje achtige wijze een nieuw verband en merk ik dat ik een diepere laag in mezelf aangeboord heb. Ik inspireer mezelf en de ander op zo’n moment. De laatste keer bracht het me tot een dieper inzicht waarom alles in de buitenwereld inderdaad een spiegel van je zelfgesprek is.
Dualiteit zit in elk aspect van onze wereld
In mijn workshops Intuïtief Schrijven en in mijn 90 dagen Intentie Focusgroepen vertel ik vaak over dualiteit. We leven in een duale wereld. Iets is iets omdat het niet het tegenovergestelde is. Vaak denken we dan dat het om positief versus negatief gaat. Het is vele malen makkelijker om ons op het negatieve te concentreren. Dat leren we al als kind op school, waar gekeken wordt wat je nog niet goed (genoeg) doet en hoe je dat kan verbeteren. Terwijl het veel leuker is om dat te doen wat je goed kan en dat te verbeteren. Dualiteit gaat echter ook over hoe we met positiviteit en negativiteit omgaan.
In het waarom zit de sleutel
We leven in een duale wereld. De tegenstelling zit in elk aspect. Kijk je naar de negatieve kant in onszelf dan kom je daar ook dualiteit tegen. Aan de ene kant zijn we er als de kippen bij om onszelf af te serveren in onze gedachten (ons hoofd) als we iets gedaan hebben wat – in onze ogen – niet klopt of niet goed was. Aan de andere kant zijn we doodsbenauwd om naar het gevoel erachter te gaan (in ons buik) waarom we onszelf afserveren. Stel je voor dat de conclusie die je ooit getrokken hebt klopt en dat je niet goed genoeg bent? Au! En eigenlijk weet je al dat je niet goed genoeg bent, omdat je in de buitenwereld het resultaat ziet dat je gelijk hebt. Dus serveren we onszelf verder af in onze gedachten en gaan we zeker niet naar ons gevoel. Ook hier kiezen we om naar de ene kant te kijken (hoofd), terwijl de sleutel in de andere kant zit (gevoel). Welkom tegenstelling.
Eerst binnen en dan buiten
Alleen als je weet waar het gevoel vandaan komt, dan kun je in jezelf het verhaal veranderen. Het resultaat in de buitenwereld verandert dan altijd mee. Altijd! Alleen moet je op resultaat vertrouwen dat je nog niet ziet en nog niet gezien hebt. En dat maakt het moeilijk. In onze samenleving is dat niet wat we kinderen leren. We leren kinderen te sturen op resultaten die er al zijn, binnen gebaande paden op school. Toch zijn er ook situaties waarin we wel risico willen lopen op een beoogd resultaat in de toekomst.
Zie het als een investeringsplan
Maak eens een vergelijk met een investeringsplan voor je bedrijf. Als je geld leent bij een bank, dan ga je er vanuit (hoop ik) dat je het minimaal dubbel terugverdient. Je weet het niet zeker, maar de prognose ziet er vast wel zo uit, anders is het gek om de investering te doen. Geen bank die je het geld leent als het niet het geval is. We zijn geen gekke Henkies. We hebben allerlei financiële parameters geformuleerd waarop we kunnen sturen en bijsturen. We maken prognoses en beslissen, maar feitelijk beslis je dan op een verwacht resultaat in de toekomst gebaseerd op aannames. Zie je wat ik bedoel? We weten niet of het komt, maar we verwachten wel een bepaalde uitkomst en dus beslis je een investering te doen of niet te doen.
Zo buiten zo binnen
Hetzelfde werkt in jou. In ieder mens zitten parameters die maken dat we doen wat we doen. Het zijn knoppen gebaseerd op overtuigingen en ervaringen uit het verleden, die je kunt afstellen, waardoor je jezelf kunt bijsturen. In feite zijn we vanaf onze vroegste jeugd geprogrammeerd voor een bepaalde uitkomst. En is het resultaat redelijk voorspelbaar. Ben je een dubbeltje, dan word je nooit een kwartje. Vind je iets niet voor jou weggelegd, dan zul je het nooit bereiken. En zo ploeteren we door, maar zo hoeft het niet te zijn. Als je doet wat bij je past, dan is de weg makkelijk. Een flow is voor iedereen weggelegd, niet alleen voor de lucky few, die het ogenschijnlijk makkelijk afgaat en geluk lijken te hebben.
Inspireer jezelf
Stel jezelf de volgende vragen:
Wat wil ik?
Waarom wil ik het?
Waarom heb ik het niet?
Neem de tijd ervoor. Ga in gesprek met jezelf en ga voelen wat je jezelf vertelt. Verdiep door de waarom vraag zeven keer te beantwoorden. Schrijf bij de eerste antwoorden je hoofd leeg en voel dan wat er nog meer zit. Daar zit de sleutel tot een ander resultaat. Haal het omhoog en kijk wat er nu op dit moment nog waar is van die conclusie of dat gevoel. Doe het. Ga het aan. Je zult zien dat de volwassen jij de monsters onder het bed – diep weggestopt in je gevoel – prima aankan en alleen die geruststelling die je jezelf kan geven leidt al naar een nieuw resultaat.
Tijd nemen voor jezelf is goud waard
Vind je dat lastig? Of hou je dat niet vol? Ook niet als je je voorneemt vaker te schrijven?
Kijk dan op mijn website naar de workshopreeks Intuïtief Schrijven en schrijf je in. Je krijgt oefeningen en tijd om bij jezelf te rade te gaan.
Alleen dat al is GOUD waard.
Ik wens je veel inspiratie toe!
Liane
Wil jij je de komende drie maanden aan de slag met intuïtief schrijven? Schrijf je dan in voor de online Vrije Keuze workshopreeks Intuïtief Schrijven.
Je mag vijf van de tien thema’s kiezen die op verschillende dagen gegeven worden. De thema’s zijn Succes, Transformatie, Geld, Creatie, Vertrouwen, Zichtbaarheid, Flow, Commitment, Inspiratie en Focus.
Met een thema als leidraad verzamel je informatie over jezelf. Je krijgt oefeningen hoe je je intuïtie kunt bevragen. Klik op de onderstaande knop voor meer informatie en om jouw plek te reserveren.