Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst
Waarschijnlijk moet je bij het lezen van deze zin denken aan de waarschuwing die bij financiële producten werd gegeven. Mooi hoe reclame werkt, zelf jaren na dato kun je de zin zo ophoesten. De disclaimer geldt echter niet voor ervaringen in ons eigen leven. Dan bieden resultaten uit het verleden wel degelijk een garantie voor de toekomst, zeker als je je er niet van bewust bent. Zowel positieve als negatieve ervaringen zijn opgeslagen in ons systeem.
Conclusies trek je al op jonge leeftijd
Beloon je een peuter voor goed gedrag, dan is het waarschijnlijk dat het kind tot de slotsom komt dat hij iets goed doet en de gedraging gaat herhalen. Straf je de peuter, en soms herhaaldelijk als het gedrag herhaald wordt, dan trekt het kind de conclusie dat het gedrag ongewenst is.
Levensgevaarlijk gedrag leer je gelukkig af
Natuurlijk moet een kind leren wat wel en wat niet gewenst gedrag is, zeker als bepaald gedrag, zoals met lucifers spelen of vingers in het stopcontact steken, levensgevaarlijk is. Anders is het als het gaat over hoe je je hoort te gedragen in het gezin, of breder, in je familie, op school en op sportclubs.
Hoe heurt het eigenlijk
Jort Kelder maakte er een heel programma over. Aan gedrag kun je zien welke achtergrond iemand heeft. Of je erbij hoort of niet. Etiquette maken dan een groot verschil. Ik vind het vermakelijk om te kijken naar hoe het ‘heurt’ in de uiterlijke wereld.
Op pad met je innerlijke etiquette
We hebben ook allemaal een innerlijke etiquette die we volgen. Dit is er een die je aangeleerd hebt door je ervaringen en die je als je ouder bent jezelf oplegt. Het is een heel scala aan conclusies, die ooit in je leven gewerkt hebben, overlevingsstrategieën die maakten dat je niet – of minder – gekwetst werd. Niemand reageert hetzelfde. Dat maakt het heel persoonlijk. Het maakt ook dat jij de enige bent die jezelf eruit kunt bevrijden.
Loslaten wat niet meer past
Van de meeste conclusies zijn we ons niet eens bewust. We hebben er geen last van. Ze dienden ooit – en waarschijnlijk nog steeds – een doel. Van een ander aantal kun je wel degelijk last hebben. Ze zitten je functioneren dwars. Merk je dat je jezelf ergens nog tegenhoudt, omdat een bepaald resultaat niet ontstaat of dat je bepaalde stappen standaard niet zet, dan mag je ermee aan de slag.
Het gezin van herkomst
Heb je bijvoorbeeld – net als ik – als kind geleerd dat jouw mening er niet toe doet, dat het zelfs veiliger voor je is als je je voegt naar de mening van een ander – lees mijn autoritaire vader – dan is het verdomd lastig om te blijven staan. Een afwijkende mening of gedrag werd in het verleden afgestraft. En ook al is mijn vader al jaren dood, het gezinspatroon waarin iemand een dominante mening heeft die gevolgd moet worden, is met hem niet verdwenen.
Hardnekkige patronen
Familiesystemen verdwijnen niet met het overlijden van een ouder. Ik denk dat deze patronen juist hardnekkiger blijven bestaan, omdat je niet kunt spiegelen met de ouder die jou je gedrag heeft aangeleerd. In mijn geval was ik veertien toen mijn vader overleed. Over het algemeen waren mijn tienerjaren niet de jaren waarin ik blaakte van zelfbewustzijn.
Beide zijden van de wip zijn van jou
De keerzijde van mijn vaders autoriteit is dat ik ook gezien heb wanneer en hoe je autoritair gedrag hoort te vertonen, waardoor ik in bepaalde situaties – en bij bepaalde mensen – behoorlijk zelfverzekerd kan overkomen. Ook deze conclusie zit in mijn innerlijke etiquette, waardoor ik in bepaalde gevallen blijf staan als een huis, en in andere gevallen mijn eigen macht volledig weggeef. Vergelijk het met een wip. Of ik zit boven of ik zit onder en op beide plaatsen wil ik niet zijn. Nu ik dit mechanisme heb doorgrond, heb ik er een intentie voor mezelf op geformuleerd, in mijn woorden en in lijn met mijn gevoel.
The Spirit of Words
Bij het zetten van een intentie is het kiezen van woorden heel belangrijk. The Spirit of Words gaat over dat wat je wilt bereiken. Welke woorden passen daarbij? Welke woorden voelen voor jou als juist? De geest van de woorden matcht dan met je doel. Je kiest je woorden heel bewust, focust op een bepaalde uitkomst en verbindt dat met je gevoel in het hier en nu. Intenties zetten is daarom niet hetzelfde als wensdenken. Bij topsporters vinden we het zelfs heel normaal dat ze dat doen.
Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst
Intenties geven vrijheid. Juist door goed te kijken waarom je doet wat je doet – welke conclusie er onder je gedrag zit – en er een alternatief voor in de plaats te zetten, dit met elkaar te delen en deze in een intentiemeditatie te voelen, krijg je vrijheid om een ander resultaat te creëren. Resultaten uit het verleden bieden dan inderdaad geen garantie meer voor de toekomst.
Bewust kiezen werkt bevrijdend
Aan de autoriteitswip – waar ik vooral in familieverband nog steeds regelmatig uitgenodigd word op plaats te nemen – heb ik een intentie verbonden waardoor ik ogenblikkelijk afstap als ik merk dat ik erop zit. Tune ik op tijd op mijn intentie in – wat gelukkig steeds vaker gebeurt – dan stap ik niet eens meer op. Ik kies dan voor ander gedrag met een ander gevoel. Voor mijn omgeving is dat nu nog verwarrend, voor mij werkt dit heel bevrijdend.
~ Liane Baltus
Wil je deelnemen aan een intentieavond? Klik op de onderstaande knop voor de beschikbare datums.