
Recensie
De keuze
Edith Eva Eger
Edith Eva Eger was zestien jaar oud toen ze in 1944 naar Auschwitz werd gedeporteerd. Haar ouders werden direct naar de gaskamer gestuurd. Edith en haar zusje waren nauwelijks nog in leven toen het kamp werd bevrijd. In De keuze deelt dr. Eger haar oorlogsherinneringen en verhalen van getraumatiseerde mensen die zij na de oorlog geholpen heeft. Ze leert hoe iedereen uiteindelijk voor vrijheid kan kiezen door je uit je eigen gedachten te bevrijden.
Niemand kan van jou een slachtoffer maken
De keuze bevat het levensverhaal van Edith Eger. Het begint heftig, met een voorbeeld van een zeer getraumatiseerde man die Eger in haar praktijk behandelt. Meteen maakt ze ook duidelijk dat er een verschil zit in slachtoffer worden van en de slachtofferrol die je op je kunt nemen. Dat je je pijn en verdriet aan moet kijken in plaats van ervoor weg te rennen. Of zoals zij heel mooi zegt: ‘Je kunt vrijheid vinden in het accepteren van wat er is gebeurd. Vrijheid betekent dat we de moed verzamelen om de gevangenis (waarin we onszelf gevangenhouden, red) af te breken, steen voor steen.’
We hebben altijd een keuze. Niemand kan van jou een slachtoffer maken. Dat kan alleen jijzelf. Dat is geen ontkenning van het feit dat slechte dingen gebeuren. Het overkomt ons allemaal. Het is ook niet een schuldvraag die ze uitspreekt. Natuurlijk ben je niet schuldig aan wat jou is aangedaan. Het gaat er wel om hoe je omgaat met wat jou is overkomen. ‘Wanneer we kiezen voor de beperkte denkwijze van het slachtoffer, worden we onze eigen gevangenisbewaarders.’
Ons verleden gijzelt het heden en daarmee de toekomst
De keuze is een verhaal van grote en kleine keuzes, hoe je van duisternis altijd kunt kiezen voor licht, hoe je van gevangenschap naar vrijheid gaat. Het verhaal is opgedeeld in vier delen: Gevangenis, Ontsnapping, Vrijheid en Genezing. Het gaat over het leven van Eger, haar afschuwelijke tijd in het concentratiekamp, maar het is door de voorbeelden die ze noemt zoveel meer.
In haar levensverhaal en alle voorbeelden die ze geeft laat ze het mechanisme zien hoe onze gedachten werken. Hoe het verleden ons gevangenhoudt in het heden. En daarmee ook de toekomst gijzelt. Het meest dankbaar ben ik dat haar verhaal, hoe ver van mij ook verwijderd, me toch op een heel diep niveau inzicht gaf in mijn gedachten over mijn eigen jeugd, waarin mijn vader overleed toen ik veertien jaar was. Waarmee ze mij hielp me te bevrijden uit een gedachtenpatroon van schuld. Het was tijd voor vergeving.
De keuze is het meest leerzame boek dat ik in jaren heb gelezen. Mijn zus Annemarie gaf mij het boek vlak voor Kerst. Een mooier bedankje voor een fijn jaar samenwerken had ze me niet kunnen geven.
~ Liane Baltus
De recensie van Annemarie over De keuze staat op haar website Inspira.